Takı Yapımında Kullanılan Araç-Gereçler
1,591,867 Görünteleme / / 0 Yorum
Araçlar
Kargaburun: Bit sıkıştırmada, halka açma kapamada kullanılır. Bir teli veya levhayı tutmak, çekmek, bükmek ve eğmek için kullanılan el aletidir.
Yankeski: Bir teli veya levhayı kesmek, düzeltmek için kullanılan el aletidir.
Yuvarlak Uçlu Pense: Yuvarlak uçlu pense; çivi ve bakır telle halka yapmada kullanılır. Bir teli bükmek, istenilen büyüklükte helezon oluşturulması için kullanılan ucu yuvarlak el aletidir.
Naylon Uçlu Pense: Naylon uçlu pense ise, Bakır telleri ve uzun çivileri kaplamalarına zarar vermeden düzleştirmede kullanılır.
Silikon Tabancası: Elektrik ile ısıtılan silikon tabancadan sıcak olarak çıkarak yapıştırma işlemlerinde kullanılır.
Çakmak/Makas: Misina ve naylon iplikleri yakmak için çakmak, kesmek için makas kullanılır.
Mezura/Cetvel: Ölçü almak için kullanılırlar.
Şiş: Örgü tekniği kullanılarak yapılan takı modellerinde kullanılır
İğneler: İşleme ve bazı ipliklerde yardımcı olarak boncukların kumaş üzerine islenmesinde kullanılır.
Tığ: Örgü tekniği kullanılarak yapılan takı modellerinde kullanılır. Sırım, ip, mumlu ip gibi malzemelerin örülerek farklı takıların oluşturulmasında kullanılan el aletidir.
Gereçler
Zincir: Zincir, Çivi kıvırma tekniği ile yapılan takılarda kullanılır. Çeşitli kalınlıkta ve renkte olur. Bütün olarak veya parçalara ayırarak kullanılması mümkündür.
Mumlu İplik: Mumlu İplik, Bağlama tekniği ile yapılan takı modellerinde kullanılır. Dış yüzeyi parafinli, alımlı görünümü ve sağlamlığı için takı yapımında tercih edilen ip çeşidi.
Misina: Misina örgü tekniği ile yapılan takı modellerinde kullanılır. Farklı kalınlıkları bulunmaktadır. Yapılacak takının özelliğine göre kalınlık belirlenir.
Bakır Tel: Çeşitli kalınlık ve renklerde bulunan bakır telden ise halkalar metal ve boncuk süslemeler yapılır.
Naylon iplik: Şiş ya da tığ örgüsü kullanılarak yapılan modellerde, dokuma ve işlemelerde kullanılır. İslemeli ve tığ örgü ile yapılacak takılarda kullanılan sağlam, kolay kopmayan özellikte olduğu için tercih edilen ip çeşidi.
Deri İp(Sırım): Genel olarak bağlama tekniği ile yapılan takı modellerinde kullanılır. Özellikle sağlamlığı için takı yapımında kullanılan ip çeşidi.
Metal Uç Sallantıları, Döküm Uç Sallantıları: Kolyelerde ve bilekliklerde zincir üzerine ya da boncukların uçlarına takılan parçalardır.
Kolye kapama aparatı: Birden çok sıradan oluşan kolye modellerinde dizi uçlarını bir araya toplamak için kullanılır.
Bit, Halka: Bit, Açık ve kapalı çeşitleri vardır. Hayalet tel çalışmalarında boncukları sabitlemek için ve düğüm kapama yaparken misinanın ucuna takılır. Halkalar, kolyeler bittiğinde boncuk ilavelerinde ve 22 birleştirme yaparken kullanılır. Çeşitli büyüklük ve renkleri vardır.
Boncuk Çeşitleri: Boncuklar; tahta, cam, deri, plastik vb. hammaddeler kullanılarak çeşitli boyutlarda ve biçimlerde, delikli veya deliksiz olarak üretilen malzemelerdir
takı, malzemeler Takı Yapımında Kullanılan Araç-GereçlerTakı yapımında kullanılması gereken yardımcı bazı araç gereçler vardır. Bunları yazımızda bulabilirsiniz.
Diğer Gönderiler
Takının Tarihi Gelişimi
Takı, insan vücudunun çeşitli bölümlerini süslemek için eski çağlardan beri kullanıla gelen objelerdir.
Devamını OkuTakı Tasarımın Önemi
Tasarımcılar ve sanatçılar herhangi bir takıyı tasarlarken kimi zaman işlevi dışlamış kimi zaman ise malzemeyi farklılaştırmıştır.
Devamını OkuTakı Yapımında Kullanılan Araç-Gereçler
Takı yapımında kullanılması gereken yardımcı bazı araç gereçler vardır. Bunları yazımızda bulabilirsiniz.
Devamını OkuKeçeden Yapılan Takılar
Takı ve aksesuar ürünleri doğada bilinen tüm maddelerden yapılabilmektedir. Takı çeşitleri kullanılan malzemeye göre büyük emeklerle işlenmiş ve eşsiz süslenme unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Devamını OkuTakı Tasarım Nedir?
İnsanların sosyal, ekonomik ve dini hayatları hakkında tarih boyunca bizlere ipucu veren takıları farklı amaçlarla kullanılmışlardır.
Devamını Oku