Takının Tarihi Gelişimi
902,168 Görünteleme / / 0 Yorum
Takı, insan vücudunun çeşitli bölümlerini süslemek için eski çağlardan beri kullanıla gelen objelerdir. İnsanoğlu, varoluşundan bu yana korkularını yenmek, yücelik kazanmak, gücünü göstermek, güzel görünmek gibi gerek dinsel gerekse geleneksel sebeplerle bu tür aksesuarları tercih etmişlerdir. http://dekoratifsanat.blogcu.com/takinin-tarihcesi/1296283212
Takının tarihi insanlığın kültür tarihi kadar eskidir. Arkeolojik ve antropolojik veriler bize ilk sanat ürünlerinin dans, müzik, takı ve beden süsleme olduğunu gösteriyor.
Süslenme, süs ve takı kullanma; ilk çağlarda bir inanca dayalı olarak veya süslenme gereksinimi nedeniyle ortaya çıkmış ve gelenekselleşerek günümüze kadar gelmiştir.
Küçük topluluklar halinde yaşayan kabilelerin kendi örf, adet, görenekleri doğrultusunda yaşadıkları coğrafi çevreden temin edebildikleri doğal malzemelerle tasarladıkları takılar geleneklerle de bütünleşip, sembolik anlamlar yüklenerek günümüze ulaşmışlardır.
Taş, metal, ağaç, kemik, kumaş, cam gibi temel maddelerin yanı sıra, artık malzemelerden de elde edilen birçok takı güçlü bir kültürel birikimin geçmişten günümüze yansıyan örnekleridir.
Geleneksel giyim-kuşamı bütünleyen takı kullanma ve süslenme geleneği geleneksel yaşamı sürdüren toplumlarda günümüzde hala devam etmektedir. http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR-12758/takilar-ve-susler.html13
Günümüzde özellikle kadınların vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan takı ve mücevherin öyküsü insanlık tarihi kadar eskilere dayanmaktadır.
Takı tarihin çok eski zamanlarından bu yana insanoğlunun hayatında önemli bir yere sahip olmuştur. Eski zamanlarda daha çok pratik amaçlarla gündelik hayatımızda yer alan takı ve aksesuarlar günümüzde daha çok güzellik unsuru olarak kullanılmaktadır.
Binlerce yıldır genellikle kadınlar tarafından daha zarif görünmek amacıyla kullanılan takılar, kişinin bulunduğu sosyal statüsünü ve kimliğini temsil etmesinin yanı sıra değişik işlevleri bulunmaktaydı.
Genellikle kadınların kıyafetlerini tamamlayıcı bir unsur olarak kullanılan küpe, hızma, halhal, yüzük gibi takılar, geçmiş dönemlerde krallar, firavun ve halktan erkekler tarafından da yaygın olarak kullanılmaktaydı.http://gllylmaz.blogspot.com/
İnsanoğlu musibetlerden ve belalardan korunma amacı ile de birçok takı çeşidi kullanmıştır ve günümüzde de kullanmaya devam etmektedir. İlkel kabilelerde kullanılan hayvan figürleri şeklinde takılar kötü ruhlardan korunma amacını güder. Müslüman 14 toplumlarda kolye şeklinde takılan “Ayet el Kursi” de insanların kazabela ve kötülüklerden korunma ihtiyacını gidermeye yönelik bir araçtır. http://hayatsanamoda.blogspot.com/2014/03/gecmisten-gunumuze-tak-tarihi.html
Tarih boyunca insanlar edindikleri bilgi ve tecrübe birikimlerini, yaratıcılık, ustalık, sabır ile birleştirerek bugün bile hayranlıkla izlediğimiz taşlar, asalar, semboller, takılar, değerli metallerden heykelcikler vs. yapmışlardır. Bu sanat eserleri çağlar boyu onları üreten toplumların, dinsel ve estetik değerlerini yansıtmışlardır.
Günümüzde unutulan ve unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimize rağmen takı kullanma, süslenme son günlerde ilgi gören otantik moda kavramıyla bütünleşerek devam etmektedir.
Süslenme ve takı kullanma geleneği kadınların yanı sıra çocuk ve yetişkin erkeklerde de görülen bir olgudur. Gümüş örücülükten etkilenerek, metal ve bakır makaralar yardımıyla başarılı takılar da yapılmaktadır.
Yine dokuma tekniği kullanarak boncuk tezgâhlarında yapılan kolyeler, makrame tekniği (düğüm) kullanarak yapılan kolye ve bileklikler günümüz takısında önemli bir yer teşkil eder. http://dekoratifsanat.blogcu.com/takinin-tarihcesi/12962832
‘Birçok takı sanatçısı farklı renkteki metallerle mine, fotoğraf, plastik, kâğıt, boya, tüy, çakıl taşı, böcek gibi doğal ve doğal olmayan malzemeleri rengi, biçimi formu elde etmek amacıyla kullanmışlardır. Böylece doğadaki nesnelerden bağımsız soyut formlarla duygularını takılara yansıtmışlardır’ (Eroğlu, 2009, s:77).
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok sanat dalında olduğu gibi takı alanında da malzeme çeşitliliği artmıştır. Kâğıt, plastik, keçe, kemik, değersiz metal, bitki, yapay malzeme vb. kullanılan malzemelerden sadece birkaçıdır. http://ulakbilge.com/makale/pdf/1459417489.pdf
Günümüzde takı tasarımı için pek çok farklı boncuk ve taş çeşidi kullanılmaktadır. Çağdaş sanat anlayışı, yeni estetik arayışları ve çağın getirdiği olanaklarla birlikte takı tasarımında her malzeme kullanılır hale gelmiştir.
Takı yapımında sınırsız malzeme olanağından dolayı takıda belli ayrımlara gidilmiştir. Metal takılar, plastik takılar, sentetik takılar, organik takılar, keçe 16 takılar, boncuk takılar, oyalardan takılar, seramik takılar, işlenerek yapılan takılar vb. şeklinde örneklendirilebilir. Burada ki ayrım takıda kullanılan malzeme baz alınarak yapılmıştır.
takı, tarih Takının Tarihi Gelişimi
Takı, insan vücudunun çeşitli bölümlerini süslemek için eski çağlardan beri kullanıla gelen objelerdir.
Diğer Gönderiler
Takının Tarihi Gelişimi
Takı, insan vücudunun çeşitli bölümlerini süslemek için eski çağlardan beri kullanıla gelen objelerdir.
Devamını OkuTakı Tasarımın Önemi
Tasarımcılar ve sanatçılar herhangi bir takıyı tasarlarken kimi zaman işlevi dışlamış kimi zaman ise malzemeyi farklılaştırmıştır.
Devamını OkuTakı Yapımında Kullanılan Araç-Gereçler
Takı yapımında kullanılması gereken yardımcı bazı araç gereçler vardır. Bunları yazımızda bulabilirsiniz.
Devamını OkuKeçeden Yapılan Takılar
Takı ve aksesuar ürünleri doğada bilinen tüm maddelerden yapılabilmektedir. Takı çeşitleri kullanılan malzemeye göre büyük emeklerle işlenmiş ve eşsiz süslenme unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Devamını OkuTakı Tasarım Nedir?
İnsanların sosyal, ekonomik ve dini hayatları hakkında tarih boyunca bizlere ipucu veren takıları farklı amaçlarla kullanılmışlardır.
Devamını Oku